Toen Ann Vogels  voorstelde om eens een ‘weekje van de coach’ te beschrijven, dacht ik …. “Enkel met loopbaanbegeleiding krijg ik geen dag vol”  Gelukkig is toen de gerustellende reactie van Ann gekomen “Dat is bij elke loopbaanbegeleider zo! ” 

Dus hier gaan we

Maandag

Vandaag 2 loopbaansessies. De ene coachee wil graag de praktische voordelen van het onderwijs behouden, maar niet meer de mallemolen van het nieuwe leerplan – eerder iets met ‘zorgen voor’ en na het werk geen voorbereidingen meer. (Tell me – Ik stond zelf 20 jaar voor de klas). Het is dus afwegen en zoeken naar een oplossing, combineerbaar met gezin. De volgende coachee is zelfstandig maar wil om dringende financiële redenen graag opnieuw in een creactieve job in loondienst. Via de beroepenzoeker van Holland bepalen we zijn energiegevers en welk type job daarbij in aanmerking zou kunnen komen

Vandaag op computerles geweest. Ik herinner me nog de aankoop van mijn eerste computer. Begin de jaren 90. Ik was zo blij dat ik een ‘kleurenscherm’ had …. en toen de installateur weg was en ik ‘s avonds eindelijk de computer zelf kon opstarten, zag ik enkel een knipperend wit streepje in de linkerbovenhoek. Paniek. De kleuren waren verdwenen. Ik zat te staren naar een zwart-wit scherm. Een uurtje later en een handleiding wijzer ontdekte ik dat ik C://DOS of iets dergelijks moest typen om de computer zélf aan de praat te krijgen. Oh, wat een evolutie heb ik als ‘converted’ meegemaakt en met enthousiasme verdiep ik me samen met een professional in de verborgen hoekjes van Word en Access.

Tussendoor de administratie en voorbereidingen en het verslag van de meetings van DanceReactionVZW bijgewerkt. Uit ervaring weet ik dat ‘bijhouden’ de belangrijkste factor is. Op die manier blijft alles overzichtelijk, voor deelnemers en ons hele team van choreografen, crew en ouders .

Dinsdag

Een vrije dag: Mechelen bezocht samen met vriendinnen, onder begeleiding van een gids. Vanavond met onze 2 Duitse Herders Tsaar en Bailey naar de toiletage. Ze ruiken allebei heerlijk. Maar ik vraag me af of zij daar ook zo over denken. Oh ja, ook nog een telefoontje gekregen van een coachee uit het onderwijs die haar geslaagde sollicitatiegesprek achter de rug had. Ik kijk /wij kijken uit naar het vervolg van deze successtory.

Woensdag

CV-coaching. Een CV en Motivatiebrief schrijven is niet evident en al zeker niet als het jaren geleden is. Hoe begin je eraan en wat moet er wel en niet instaan. Ik help coachees om de essentie weer te geven en begeleid hen bij de voorbereiding van het sollicitatiegesprek. Verder twee loopbaansessies to be remembered: Coachee met creatief ondernemerstalent en een grote dosis positivisme begeleid in kernkwaliteiten en een 5-jaren-plan opgesteld. In een synthesesessie de Waarden en Behoeften van een andere coachee bepaald. Zij was heel tevreden over de voorbije periode loopbaanbegeleiding en gaf aan dat ze in gesprekken met haar manager nu assertiever is, een loonsverhoging kreeg én ook meteen de officiële erkenning als Senior kreeg (ipv Junior). Mission accomplished.

Donderdag

Donderdag is mijn online-bijscholingsdag. Coaches van over de hele wereld delen hun expertise en ik ben steevast paraat voor hun Live-Coaching Demo’s of presentaties. Het kriebelt. Ik wil méér. Mijn objectief is om beter voor de camera te leren spreken en ik heb me ingeschreven in voor coaching om te leren acteren voor de lens. Moet ik nu al gaan acteren om spontaan over te komen ? We zien wel en ik wil er nu niet teveel aandacht aan besteden . Mijn avontuurlijke-IK vind het alvast ontzettend spannend … net als bij elke impulsieve niet-echt-doordachte beslissing in de voorbije jaren. Uitdaging en vernieuwing, daar tekent die “IK” voor!

‘k Heb de “Meeting met de choreografen van DanceReactionVZW” voorbereid, want over 6 weken staan 200 kinderen, 8 choreografen tijdens 3 shows het beste van zichzelf te geven. Evaluaties van vorig schooljaar dienen als basis voor de actuele aandachtspunten. Ik heb er alle vertrouwen in dat het in orde komt. Dank zij een prachtig team vrijwilligers achter de schermen, en alle jonge choreografen, die de kans krijgen om hun danspassie door te geven en die met “empowerment” groeien in hun rol als choreografe maar ook als mens.

Vrijdag

Dat elke coachingsessie onvoorspelbaar is, werd vandaag nog maar eens bevestigd. Het plan was om met de MBTI resultaten aan de slag te gaan, maar toen de coachee (in burnout) vertelde over haar boze reactie op haar ‘ruziënde’ kinderen deze ochtend – en dat het haar hoog zat – hebben we aan de hand van de verbindende communicatie-kaarten haar emoties en de daaronder liggende behoeftes bepaald. Het was voor de coachee een emotioneel moment om te ontdekken dat haar behoefte aan rust en afzondering zo’n heftige reacties kan losmaken. Zij besloot om meer ‘alleen-momenten’ in te plannen en de verbindende communicatie toe te passen bij de opvoeding van de kinderen.

Aan de hand van de resultaten van de beroepenzoeker ontdekte mijn volgende coachee (ook in burnout) dat zijn hoogste score – zijn creatieve-IK – totaal ontbreekt in de huidige job. Hij gaat onderzoeken op welke manier zijn artistieke-ik te combineren is met zijn huidige of eventueel nieuwe job. Voor hij doorging zei hij “Ik voel me altijd opgeladen als ik hier weg ga” . MIJN innerlijke kindje blij en fier. Mission alweer accomplished.

Laatste coachee geholpen bij de voorbereiding van een moeilijke mail naar haar Raad van Bestuur. Vertrokken vanuit de frustraties van de coachee en daar telkens opnieuw haar ‘zorg’ voor het welzijn en de toekomst van de instelling én haar grenzen aan gekoppeld. Zij was heel tevreden met de ondersteuning en met het resultaat.

Zaterdag

Nu even niet schat. Wandeling met Tsaar en Bailey. Crosstrainer-uurtje met DVD als afleiding. TV-moment Dog-Patrol (uiteraard DOGS…) en The Voice of France .

Zondag

Rustdag.

Bailey (Links) en Tsaar – poging tot synchroon zitten.


Me And My Dogs And More”MAMDAM blogt ook