Sstt… Ik schrijf een boek

Hieronder lees je (anti-chronologisch) mijn eerste auteurservaringen waarbij ik in 6 (+8=14)weken een boek(je) schrijf. Deadline manuscript: 10 januari 2022. Lancering boek: Zondag 20 maart – 1e lentedag! Ben je er ook bij? Remote!


Officiële overhandiging eerste boek

20 maart 2022

Aan Gilbert Termote, mijn bijna 89-jarige papa

BOEK

1e boek

11 maart 2022

I did it!

Levering 1e druk

Levering 1e druk

11 maart 2022

Mission accomplished!

Banner In 10 stappen reflecteren

Banner … geleverd

9 maart 2022

Cover Flaptekst

Naar de drukker

15 februari 2022- We hebben hier de laatste 4 weken gelezen, herlezen, opnieuw gelezen, luidop gelezen, diagonaal gelezen, achterstevoren, binnenste buiten gelezen, gecorrigeerd en opnieuw gelezen en nog fouten gevonden. Nu is het boek een feit. Vandaag mijn volledige akkoord gegeven voor het drukwerk!

Van Daisy ontving ik deze hartverwarmende persoonlijke boodschap:

Hallo Rita, Bedankt voor je akkoord. Je boek is zojuist naar de drukker gegaan. Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Dat heb je knap gedaan, je kunt trots zijn op jezelf, of fier, dat is ook goed! 😉 Ik laat je snel de leverdatum weten. Hartelijke groet, Daisy Goddijn – Expertboek

Afbeelding: @RitaTermote – Cover Achterkant boek: In 10 stappen reflecteren op topniveau

In 10 stappen reflecteren op topnvieau

De cover

16 januari: De meelezers hebben de cover van het boek gekozen. Hier is ie! En het voelt goed. Ondertussen de interviews met de ervaren leiders voor akkoord goedgekeurd. Dinsdag beginnen ze met de opmaak van MIJN boek.

En guess what? Ik begin schrijven leuk te vinden. Smaakt naar meer.

Afbeelding: @RitaTermote – Cover boek: In 10 stappen reflecteren op topniveau

Pauzeknop In 10 stappen reflecteren op topniveau

Ik bloos.

7 januari: Gisteren een glaasje geheven op het manuscript. Hét is verstuurd naar redacteur Gisela. Zij balanceert de content tussen de Vlaamse en Nederlandse accenten.

Reacties van mijn meelezers gekregen: Ze zijn aangenaam verrast. Ik bloos. ‘Het is boeiend, duidelijk, kort en krachtig, vlot geschreven’. Op de vraag van een vriendin ‘Waar weet je dit allemaal van?’ moest ik even nadenken… ‘t Ja, 30 jaar opleidingen en coaching, het komt allemaal voor het eerst samen in het boek.

Vandaag ‘stappen’ uit het boek gebruikt bij klanten. De bril, de tafel, de pauzeknop.

Ik kijk er alvast naar uit om de bijhorende toolbox af te werken en in een mooi jasje te gieten. Visitekaartjes gemaakt. Over 19 dagen vertrek ik met 120 ondernemers naar de Wereldexpo in Dubai. 26° overdag. Ik kan de warmte nu al voelen :). Ik heb ik het verdiend.

Afbeelding: @Expertboek – Pauzeknop – icoon – In 10 stappen reflecteren op topniveau.

Reflecties 2021

 1. 2021 = Me Time
 2. Ik ben heel tevreden over de stap naar een samenwerking met PassionForWork by Travvant en de beslissing om dit boek te schrijven
 3. Ik wil minder uren organiseren in de dansschool en dit gestructureerd aan anderen overlaten
 4. 2022 Succesvol: In 10 stappen reflecteren op topniveau wordt goed ontvangen – opent deuren – enkele interviews waar ik de boodschap uit het boek kan uitdragen.

Afbeelding: pexels-magda-ehlers-1585237

Manuscript is KLAAR!

21 december 2021. De kortste dag van het jaar! De dagen gaan nu verlengen. Heerlijk. Heerlijk ook voor mijn boek want mijn manuscript is klaar. Ik laat het los.

De titel: In 10 stappen reflecteren op topniveau.

Subtitel: Inspireer je mensen en leid ze met vertrouwen naar de toekomst

Inspireren, is sterker dan motiveren. In het boek lees je hoe je hierover reflecteert en hoe je mensen inspireert om je verhaal te dragen. Mensen, dat is leidinggeven. Mensen zijn een ‘work in progress’ en regelmatige reflectie resulteert in betere relaties. Vertrouwen: goede relaties bouw je op vertrouwen. Door te reflecteren verhoog je je zelf-vertrouwen. Toekomst: reflecteer door te focussen op de gewenste situatie, de toekomst.

Wat vind je van de subtitel? Laat je het me weten?

Ik wens je fijne feestdagen en we zien elkaar volgend jaar terug.

Afbeelding: pexels-vladislav-murashko

Icoon gekozen

15 december 2021. Ondertussen heb ik de helft van de eerste draft herwerkt en de interviews toegevoegd aan die verschillende stappen. Deze ook naar de meelezers gestuurd en ik wacht op hun reacties. Vandaag is ook mijn artikel over reflecteren verschenen. Contact met uitgeverij gehad over het icoon Pauzeknop en titel subtitel. Spannend. Ik vind het een hele fijne ‘journey’. En nu even sporten en straks lekker niks doen 🙂

Een eerste glimp van de inhoud van je op via dit artikel

Icoon – Kaft

Zandlopereffect

Draft 1 is een feit.

5 december 2021 – Wat een opluchting. Vrijdag zette ik een symbolisch punt achter de eerste versie van de 10e en laatste stap. Zaterdag het voorwoord geschreven en via zoom overlegd met mijn schrijfcoach. Ik ben heel benieuwd naar zijn volledige feedback. Hij gaf me alvast het compliment dat de content en praktijkverhalen in een vlotte schrijfstijl met elkaar verweven zijn. Mag ik ook eens blozen, ja?

Het zandlopereffect – komt niet in het boek , maar toch wil ik het graag met je delen: Als je de controle over jezelf en de situatie verliest en je zo fel betrokken raakt in de uitdagingen die je business en je team met zich meebrengen, dan zit je vast in je eigen zandloper. Dat is uiteraard een probleem! Wat gebeurt er met jou als een externe bron je zandloper omdraait? Juist, dan verlies je de controle over de situatie.

Wil je als leider andere leiders inspireren en samen met je team door het vuur gaan, stap tijdig uit de zandloper. Reflecteer over de onbewuste boodschappen die je uitstraalt als het vuur aan je schenen ligt. Zorg dat je terug in je kracht staat voordat je verder gaat en blijf in controle over je zandloper.

Tekening: Zandlopereffect

Bijna klaar met Draft 1

Schrijven is schrappen. Ik weet nu wat het betekent. Nog één hoofdstuk en ik ben bijna klaar met de eerste versie. Ik ben niet van plan om nog eens te herbeginnen dus kan ik deze week de interviews erin verwerken. Daarna doorsturen naar mijn meelezers. Ik zal hen best al op de hoogte brengen want het is een hele boterham.

Computers hebben hun beperkingen bij het overzicht behouden. Soms moet ik hier letterlijk de hoofdstukken in ‘stukken’ knippen, om beter te zien wat bij wat past. Ja, ik heb een blueprint. En toch, is knippen een handige tool.

Foto : hoofdstuk 7 op mijn nieuwe computerscherm.

Van nul herbegonnen

8 november – week 5 – Ik was niet blij met de content en layout van de 5 hoofdstukken die ik tot nu toe geschreven heb. Dank zij de tips van collega-auteur Annemarie en de schrijfcoaches ben ik nu beginnen schrijven vanuit EMOTIE. En het gaat eigenlijk veel vlotter. BOB vertegenwoordigt mijn klanten en dank zij BOB maak je kennis met de methode in 10 stappen reflecteren op TOP-niveau. Je reflecteert dus op niveau van T= Team, O= Organisatie, P= Persoonlijk

BOB is een samensmelting van al mijn klanten. Bob is CEO CO/founder van een bedrijf dat nogal wat groeipijnen kent en Bob moet ook groeien want de opeenvolgende problemen zijn overweldigend en hij redt het niet meer als CEO op de manier waarop hij altijd al leider geweest is. Je ontdekt op die manier hoe ik BOB kan helpen om de leider te worden die hij wil zijn.

Ik ben verwonderd over de discussie ivm. de subtitel waarin staat “Disruptieve” situaties. “Complexe” of “Lastige” situaties vind ik niet disruptief genoeg. Disruptieve is misschien een minder bekend NL-woord, of teveel Engels, maar disruptie bestaat wél . Uit alle interviews met mijn gasten leer ik ook dat het uiteindelijk om mensen gaat. Dus ging ik op zoek naar een icoon en een passende subtitel. Laat me zeker je voorkeur kennen!

 • Focus op je leiderschap en je mensen in tijden van disruptie
 • Focus op mensen voor succesvol leiderschap in tijden van disruptie.
 • Focus op mensen en leidt succesvol in tijden van disruptie.
 • Focus op mensen en leidt succesvol doorheen disruptie.
 • En dan is er deze nog – een co-creatie van coaches en buddy’s: Versterk je leiderschap in tijden van kansen en onzekerheden.

Ik heb alvast een nieuw model ontwikkeld en kijk ernaar uit dit met jou te delen .

Foto istockphoto-803812818-1024×1024

Woman TOP Level

Gezocht: dames van TOP-niveau

29 oktober – week 4 – Ik heb opnieuw genoten van het schrijfproces. Ik gaf mezelf 8 weken ‘cadeau’ en de stress is er af.

And Guess what? Het schrijven verloopt vlotter. De schrijfcoach gaf aan dat het schrijven van de twee eerste hoofdstukken het moeilijkste is. Klopt dus,voor mij. Maar nu ik de smaak te pakken heb kan ik al per stap/hoofstuk een keuze maken in de content. Ik schrijf teveel. Een luxeprobleem ! Wat overblijft gaat naar een ander hoofdstuk of naar de ‘weggever’, die bij ‘In 10 stappen REFLECTEREN op TOP-NIVEAU’ hoort. Na publicatie download je die later van de website.

Structuur: De 10 stappen bewegen onderling door en over elkaar. Van de coach kreeg ik een aantal tips om de structuur duidelijker te maken. Voor mezelf en voor de lezer, die mij uiteindelijk niet kent. Interessant….

Interviews: Ik ben heel dankbaar voor alle mensen van TOP-niveau die spontaan een interview hebben gegeven. Alleen al met hun inbreng zou ik een boek kunnen schrijven, maar dat is hier niet de bedoeling. Straks lees delen uit alle interviews, die aansluiten bij de stappen en hoofdstukken uit het boek. Real World Practice.

TOP-level vrouwen. Vastelling: 7 van de 8 geïnterviewden zijn heren. Dames van Top-niveau…waar zijn jullie? Neem je even contact met me op of ken je iemand die hiervoor in aanmerking komt? All leads welcome.

Foto door Christina Morillo via Pexels

Het rommelt

23 oktober – week 3 – Ik realiseer me dat 16 november voor mij niet haalbaar is. Deadline verschoven naar 16 januari 2022. Publicatie in het voorjaar 2022.

Wat is er gebeurd?

Ik leer elke minuut bij, over mezelf en over boeken schrijven. Ik was maandag even de weg kwijt. Wat was er aan de hand? Ik stelde vast dat vragen schrijven mijn geen moeite kost, maar dat structuren van de bijhorende boodschap ‘van een ander laken een pak’ was. Het aantal schrijf-uren is niet in verhouding met het aantal woorden dat achterblijft op het blad. Ik zou nu al met 6 stappen moeten klaar zijn. Ik heb er ongeveer twee geschreven en wacht op feedback van de eerste stap. Ik vind het opnieuw leuk maar ook interessant. Dat zijn mijn belangrijkste motivators. Schrijven van dit boek is een kans om de kennis die ik vergaarde gestructureerd te omarmen. Dank zij de hulp van mijn coach en meelezers zie ik de bomen in het bos opnieuw. Voorlopig hou ik me aan de volgende ritmische structuur:

 • 3 vragen bij het begin
 • Uitleggen waarover de stap gaat
 • 3 onderwerpen uitgewerkt
 • 3 reflectie-actie punten aan het einde
 • Interviews ertussen verwerkt

Foto: de cover kleur van het boek

Interviews

16 oktober – week 2 – Over exact één maand is mijn boek klaar. En eerlijk gezegd, heb ik nog niet zoveel geschreven. I’ll talk to you in 72 hours.

Interviews met CEO’s en Consultants: Ik ben heel blij met mijn besluit de content te structureren rond de the-real-world-practice van professionals. Hun inzichten dragen het boek. Zij geven mij de moed en inzichten die ik wil verwerken in de 10 stappen. Zij geven mij het vertrouwen dat de blueprint straks volledig aangevuld is. Net als hen maak ik kleine stappen in de richting van het doel. Dank je voor jullie tijd en voor elke keer dat je zei ‘Rita, wat stel jij moeilijke vragen’. Want laat dat nu nét de titel van het boek zijn “Reflecteren op C-Niveau“.

Foto: Mijn peroonlijke schets van ladder – Hoe groot zijn je stappen? En wat doe je als de moed in je schoenen zit?

blueprint

Blueprint

13 oktober – week 2. Vandaag begonnen met de blueprint af te printen. Op Excel werkt dat echt niet voor mij. Ik moet dat kunnen vasthouden, aanvullen en bijschrijven.

Hoofdstuk Reflectie geschreven. Of was het eerder de inleiding en het voorwoord? Dan maar een mix van de 3. De chaos neemt toe, maar het enthousiasme ook. Woorden geteld – 1120 – een paar word pagina’s – Maar als ik de content verdeel over de 3 hoofstukken wordt het een afgeslankte versie van de doelstelling. Morgen schrijfsessie in de namiddag. Over 1 maand moet het boekje klaar zijn.

Think Big

Groots denken voor mezelf : Het is niet de dikte van het boek, maar wel de korte periode waarin ik mijn eerste boekje schrijf.

C-level - https://www.raconteur.net/c-suite/c-suite-guide/

Spelen met (sub)titels

12 oktober – week 2. Eerste versie van flaptekst en hoofdstukken is klaar. We komen op dreef met de blueprint. Is voor 50% ingevuld. De pittoreske Provençaalse bergdorpjes nemen de overige percentages voor hun rekening. ‘Op een andere plek dan je kantoor schrijven’ was de boodschap. Het lukt me vast beter in mijn vertrouwde omgeving zonder al die externe prikkels.

Spelen met de titel op de terugreis:

 • Reflectie op C-niveau misschien vervangen door C&O-niveau?
 • ‘C’ staat voor CEO- COO – CFO – CSO, …. en Consultants. ‘&’ voor Entrepreneurs en ‘O’ staat voor Ondernemers.
 • Te ingewikkeld?

Spelen met de subtitel:

 • Cultiveer meer rust en ruimte in je hoofd tijdens disruptieve situaties.
 • Cultiveer meer rust en ruimte voor jezelf in disruptieve situaties.

Nog meer interviews afnemen.

(c) Foto Ranconteur.net.

Provencaalse muze

De Provençaalse muze

Eerste week oktober: Ik slaap de hele week in het bed van een ‘Le Figaro-journalist’. Het staat vast. Mijn boek wordt een bestseller!

Vakantie om te resetten en 2 uren per dag de muze op bezoek. Le “dépaysement” zegt Philippe.

Opdrachten voor deze week doen me spartelen. Flaptekst en titels van de 10 hoofdstukken schrijven. Ik verzamel inspirerende positieve, actieve woorden en word er helemaal blij van.

Daisy Goddijn

Reflecteren op C-Level

De titel van mijn boek krijgt vorm “In 10 stappen Reflecteren“. Sluit perfect aan bij wat klanten in coachingsessies doen en wat ik wil dat de lezer van mijn boek gaat doen.

Eerste interview met Daisy Goddijn. Toch wel spannend en comfortabel tegelijk. Het is als coachen. Vragen – Luisteren – Teruggeven. Ik stel mijn schrijfcoach en succesvolle bedrijfsleider van Expertboek.nl reflecterende vragen. Haar antwoorden maken de inhoud van mijn boek waardevol. WAT Daisy met me deelt, lees je uiteraard in het boek! Ze adviseert me na dit interview om de titel aan te vullen tot “In 10 stappen Reflecteren op C-niveau” – Dank je Daisy.

Veel vragen

In de startblokken

Vrijdag 1 oktober: Spannend, ik maak kennis met mijn mede-auteurs. Joyce, Joyce, André, Boris, Annemarie, Wolfgang, Marleen en Oshin. Sommige doorwinterde (oude) rotten in het vak, anderen nieuwkomers, net als ik. Ik voel me kleiner worden. Maar heb er wel ontzettend veel zin in. Het ligt wel in mijn aard om de lat hoog te leggen, te springen en vervolgens op de stroom mee te gaan. Dus toch ook wel fier dat ik naast hen mag staan (online) en straks mijn boek ook. Een buddy als stok achter de deur. Philippe, als chef de cuisine voor de komende weken.

5 minuten schrijfoefening – op basis van een werkwoord – een persoon – een probleem – Haal ik dan toch enig voordeel uit Netflixen?

Titels en Subtitels

Vrijdag 1 oktober: Op zoek naar variaties op de mogelijke (sub) titels. Blijkt dat niemand begrijpt wat de C-Suite en disruptive mindset betekenen. Hm. Mijn eerste idee “Champagne in de C-Suite ” geef ik niet zomaar op.

Zondag: We rijden 1000 km naar het zuiden. Waarvan ik de helft lekker kan brainstormen, als passagier.

Oh ja, en nog een passende kleur en 1 icoon uit +/- 2000 kiezen. Mag al, hoeft niet. …. To be continued, Monday Oct 4th …

“Ik weet niet wat de zin van het leven is, maar ik ervaar mijn leven als zinvol,” zei Wolfgang

Postits

Help….

Ik krijg hulp. Lees mee hoe ik me, samen met mijn schrijfcoach en schrijfbuddy, talrijke CEO’s en Consultants, doorheen deze leerrijke ervaring schrijf.

Ik moet ergens beginnen. Het is mijn eerste boek – vooronderstelling: er volgen nog boeken. Ik moet nog àlles leren. Dus maakte ik het voor mezelf behapbaar.

De structuur is duidelijk. 10 hoofdstukken, 10 thema’s, 10 stappen naar menselijk succes in de C-Suite.

100 pagina’s. Meteen naar de essentie van disruptie. Een één ademuurtje of vliegtuigtrip uit te lezen.

28 september 2021: Voorlopig voelt het eerder als: “HELP, ik schrijf een boek!” 🙂 Keep you posted!

Foto: Mijn kantoormuur, een paar dagen geleden

Ask the right questions if you’re going to find the right answers

Vanessa Redgrave
10 stappen

Hoe het begon….

Vrijdag 16 juli 2021: ik rij over een houten blok op de weg en val met de Vespa, ga door mijn knie en beland op Spoed.

Verdict: Misschien kruisband gescheurd, operatie en 6 maanden revalidatie. Ik beloof mezelf dat ik een boek ga schrijven.

Uiteindelijke verdict: Disruptie van de mediale band. Rusten en fysiotherapie.

Resultaat: Het boek komt er alsnog 🙂

Lancering van mijn eerste boek

Woensdag 19 januari 2022 – 20:00

In 10 stappen Reflecteren op C-Level

Succesverhalen uit de disruptieve C-suite aan onze volgende generatie leiders. “The Human aspect behind the role”. Waardevolle leiderschapservaringen uit het echte leven.

Gebruik de 10-stappen om te reflecteren in een disruptieve omgeving

Hoe schitter je als mens, als partner, als vriend(in) met een disruptieve mindset in deze disruptieve wereld? Hoe boek je resultaten als disruptieve leider en mens? Hoe verzamel je je troepen en versnel je succesvol de disruptie? Hoe inspireer je nieuwe volgers en blijf je zelf overeind?

Ontdek levenswijsheid die je tijd en geld bespaart in de toekomst. Laat je inspireren door de story’s van leiders met disruptieve mindset.

Interviews uit de real world. 100% praktische wijsheid

10 thema’s – 1 methode – 100 pagina’s

Lees dit boek in één ademuurtje uit.

Reserveer je plaats voor de lancering. Maak kans op één van de 20 gratis boeken. Reserveer nu je plek en nodig iemand uit! Delen dus.

Wat is disruptie?

Strikt genomen is de definitie van disruptie ‘ontwrichting of uiteenscheuring’.

De term wint aan populariteit omdat veel nieuwe opkomende bedrijven en technologieën hele markten ontwrichten, of bestaande, grote organisaties ten val brengen. 

Disruptie staat dus ook synoniem voor ‘het ontwrichten van bestaande business’ (²)

(²) @Management Impact

Foto door Mudassir Ali via Pexels

Drawn in information

Waarom schrijf ik dit boek?

Ik heb een fantastische job als executive coach en coach. Dagelijks mag ik getuige zijn van de invloed van de disruptieve mindset in de C-suite en consultancy rol, op de mens en op wie hij/zij lief heeft.

Mijn motivatie voor dit boek en dit onderwerp gaat dieper en verder. Ik wil de wijsheid en ervaring van disruptieve leiders delen met de next generation disruptieve mindsetters. Wat valt er te leren van de ‘anciens’? Hoe blijven zij overeind als mens, als partner, als gezinshoofd, … in een VUCA-wereld met accelareted disruption?

What got you here, won’t get you there

Marshall Goldsmith

Wie ben ik?

Ik ben niet meteen dé meest disruptieve leider in een organisatie van wereldformaat, maar ik streef wel naar innovatie, wat een onderdeel is van disruptief leiderschap. Volgens Charlene Li’s archetypes scoor ik ‘Realist Optimist’. Uiteindelijk behoor ik tot die 27% in de rechter bovenhoek. Dus toch iets disruptiever dan ik eerst dacht.

Foto @Charlene Li – The Disruptive Mindset

Klanten van morgen

Naast een loopbaan met 3 parallel jobs, groeide ik van autoritaire leider naar people leider. 40 jaar geleden startte ik mijn levenswerk op en heb anno 2021 nog steeds de leiding over DanceReactionVZW, een lokale dansschool in De Pinte. Ik sta tussen mijn team en leer elke dag bij, van hen. De toekomst van onze klanten ligt in hun handen. Na Corona brainstormen we meer dan ooit over de disruptieve vraag “Wat willen onze klanten van morgen?

The Advice Trap

Waarom interviews uit de C-Suite? Als executive coach stel ik vragen zodat klanten sneller de essentie ontdekken en tot actie komen. Het is mijn taak om ruimte voor leermomenten te creëren. Ik geloof steevast in de kracht van de klant. Die weet best wat goed voor hem/haar is. Ik geef zelfden advies, maar hou een spiegel voor, fungeer als klankbord of ik ‘connect the dots’.

Real World Story’s uit de C-Suite helpen je te reflecteren over wat nu écht belangrijk voor je is. De ‘anciens’ hebben de wijsheid in pacht. Jij neemt mee wat op dit moment in je leven, belangrijk voor je is.

@The Advice Trap, Michael Bungay Stanier

Foto Angela Roma via Pexels

2 gedachtes over “Sstt… Ik schrijf een boek

I'm looking forward to your comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.