Interview Rita Termote

“Met pensioen gaan is niets voor mij”

Businesscoach en gepassioneerde zakenvrouw Rita Termote denkt verder dan vandaag

Rita Termote (61) is businesscoach en geeft loopbaan- en studiekeuzebegeleiding. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van een dansschool. “Mijn evenwicht is mijn barometer die aangeeft wanneer ik mijn grenzen bereikt heb ”, vertelt Rita, die leeft en werkt met vestibulaire migraine.

“Ik heb creatief ondernemersbloed in mijn aderen. Ik hou ervan dingen te ontwikkelen, neer te zetten en tot een goed einde te brengen. Vaak had ik 3 jobs tegelijk. Zo was ik leerkracht en personal trainer, gaf ik opleidingen aan fitnessinstructeurs en groepslessen dans en aerobics en tijdens de schoolvakanties deed ik geregeld hostessenwerk. Dat lijkt veel, maar ik wisselde alles af en hield van de diversiteit. Ik had veel energie en nieuwe uitdagingen gaven me de drive om door te gaan. Het label ADHD bestond nog niet, anders had ik het waarschijnlijk gekregen. Op mijn 35ste volgde in mijn eerste NLP-coaching opleiding en combineerde ik coachen met mijn job in het onderwijs.”

Van Bore-out naar Softskills training

“Toen ik 40 was, reed ik ’s ochtends 3 kilometer om zodat ik pas als de bel ging aan mijn klaslokaal was. Dat doe je niet als je gepassioneerd bent. Ik was eerlijk ten opzichte van mezelf, de directie op school en vooral t.o.v. de kinderen. Die waren beter af met iemand anders. Ik vond leerkracht-zijn niet meer uitdagend en heb ik mijn fulltime, vaste benoeming in het onderwijs opgezegd. Risicovolle beslissing. Daar stond ik dan. Ik wist dat ik voldoende spaargeld had om één jaar rond te komen. Ik zocht een andere job, niet in het onderwijs en niet in de danswereld. Loopbaanbegeleiding bestond niet (1999), toch niet in de vorm zoals ik ze nu mag geven. Ik wou lesgeven aan volwassenen. Enkele maanden later ontmoette ik mijn man die een opleidingsbedrijf had.  Dankzij mijn stevige basis van NLP heb ik 15 jaar soft skills training gegeven aan werknemers van de grote retail, horeca en andere bedrijven in België”

ADHD bestond nog niet, anders had ik het waarschijnlijk gekregen

Slapen in de wagen
“In 2008 kreeg ik de diagnose van de ziekte van Ménière. Elke week had ik 2 of 3 keer een aanval en lag ik dagen in mijn bed door de duizeligheid. Alle opleidingen die ik gaf moest ik stopzetten want je kon niet meer op mij rekenen. Niettegenstaande ik zware medicatie nam mocht ik met de auto rijden.  Soms kreeg ik een aanval op de baan en moest ik stoppen en sliep ik een paar uur in de wagen. Mijn lichaam trok aan de alarmbel. Mijn enthousiasme was mijn valkuil geworden, ik was uit balans. Zo’n 5 jaar heb ik daar heel veel last van gehad. Daarna besloot ik om een tandje terug te schakelen en in alle rust mijn eigen ding te doen. Op dat moment wou ik enkel nog coaching geven in 1-op-1-gesprekken. Het is gek dat het zo moest lopen, maar ik heb er geen spijt van.”

“Passie en Uitdaging werden mijn valkuil”

“Mijn doorsnee werkdag nu laat me toe om te focussen op 4 uur werken per dag. Dat is inclusief de tijd die ik besteed aan het volgen van coaching-online-cursussen en -groepen. Ik vind het belangrijk om bij te leren en doe dat ook graag. 30 jaar geleden stond ik om 5 uur op voor zelfstudie om daarna aan mijn taak als leerkracht te beginnen. Nu kan het overdag in combinatie met mijn coaching.”

De kracht van een businesscoach

“Bij business coaching focussen we op werk gerelateerde problemen en automatisch kom je ook bij lifecoaching terecht. We bekijken vanuit welke motivatie en waarden je iets doet en hoe je dat toepast in het bedrijfsleven. Zaakvoerders zijn zeer gedreven mensen die een zaak gestart zijn omdat ze iets graag doen en daar winst in zagen. De inhoud van de job is de essentie. Maar als het bedrijf groeit, komen er verschillende andere zaken bij kijken en dat kan voor moeilijkheden zorgen. Je mag jezelf nog zo goed kennen, het is niet evident om niet in je valkuilen te trappen. Een valkuil is meestal een kwaliteitsvolle sterke eigenschap in overdreven vorm. Een zaakvoerder is een doorzetter, maar onder chronische stress en in moeilijke situaties kan dat leiden tot koppigheid, gebrekkige communicatie of zelfs een burn-out. Het leiderschap zorgt regelmatig voor problemen. Zodra je niet meer ‘alleen’ werkt, maar met mensen werkt, verandert de aanpak van leidinggeven en moet je leren delegeren en je laten adviseren om je bedrijf gezond te houden. Ook de balans vinden tussen werk en privé, is een probleem dat vaak terugkomt bij gepassioneerde zaakvoerders.”

Preventie

“De Belgen zijn het nog niet gewend om in coaching te gaan. Je moet al bijna gek zijn of in een burn-out zitten voor je naar een coach trekt, terwijl dat in andere landen geen taboe is. Ik geloof dat coaching een onderhandelpunt zou moeten zijn bij bedrijven. Je krijgt een bedrijfswagen of extralegale voordelen en een maandelijks gesprek met een coach zou daar een deel van kunnen zijn. Daarvoor hoeft er zich niet eerst een probleem voor te doen, maar je moet vooral veel sneller bij iemand terechtkunnen als je vastzit. Hier in België moet je eerst tegen de muur lopen en een burn-out hebben, dan ga je naar de dokter en die verwijst je door naar een coach. En dat terwijl ik eigenlijk de preventiefase ben.”

Walk a mile in their shoes
“Deze coaching job had ik niet kunnen doen toen ik pakweg 30 jaar was. Er komt zoveel levenservaring en relativering aan te pas. Je kijkt op een andere manier naar het leven als je 60 bent dan als je er middenin staat op je 30ste. Ik neem meer afstand dan vroeger en zeg tegen mezelf dat ik geduld mag hebben. Alles gaat voorbij en met hulp van professionals en meer persoonlijk inzicht komt het wel goed. Ik kan me in iemands situatie inleven, maar om een klant echt goed te begrijpen moet ik doen zoals ze in het Engels zeggen “Walk a mile in their shoes”.  Ik vermijd om advies te geven. Dat is consultancy, geen coaching. Bij coaching laat je klanten inzicht krijgen in hun sterke kanten en welke puzzelstukken er nog ontbreken om de zaken aan te pakken. Die ‘Aha-momenten zijn zo mooi in een coaching sessie”

Met pensioen

“Over 4 jaar kan ik officieel met pensioen gaan, maar dat zie ik niet zitten. Na al die jaren ervaring heb ik zoveel te bieden aan die jonge mensen die daar nog door moeten. Het zou zonde zijn om dat nu allemaal te parkeren. Laat mij maar coachen. Ik haal daar zelf veel voldoening uit als ik mensen kan vooruithelpen in hun carrière. Want ook dat heeft weer zijn effect op hun omgeving. Als zaakvoerders gelukkig zijn, dan zijn de partners en kinderen ook gelukkig ”

in samenwerking met Emily van “Content Whale” – Oktober 2020